Tijd voor je baby en tijd voor elkaar

twins

Wakker, fles geven, luier verschonen, slapen, weer wakker, huilen, troosten, slapen, weer wakker, in bad, schone luier, voeden, naar buiten, naar binnen, spelen, slapen en....
Niet voor niets zit het woord ‘moe’ in het woord ‘moeder’. En hoewel er in het woord ‘vader’ geen verwijzing zit naar de taak die jullie nu dagelijks vervullen, heeft die het niet makkelijker.
 

Kribbig

Die eerste weken zijn pittig. Tuurlijk, je geniet van je baby, kunt bijna niet stoppen met kijken naar al die kleine teentjes en schiet in de lach bij elk geluidje dat je baby maakt. De keerzijde is dat je de hele tijd moe bent. Niet alleen je dagen, maar ook je nachten, zijn totaal gevuld met ‘babyzaken’. In plaats van elkaar te steunen, merk je dat je (onbedoeld) vaak kribbig reageert of totaal vergeet te vragen of de ander het allemaal nog wel trekt. Logisch, je hebt chronisch slaaptekort, je moet wennen aan je nieuwe rol als ouder en je bent ook nog eens aan het uitzoeken hoe zo’n baby nu precies ‘werkt’. Lief zijn voor je partner schiet er dan wel eens bij in.

Toch is hij of zij een van de weinigen die precies op dat moment met jou in hetzelfde schuitje zit. Jullie kunnen elkaar dus zeker steunen en helpen. Zelfs al gaat dat wat minder vanzelfsprekend dan voorheen.
 

Terug naar de tekentafel.

Jullie gezin is veranderd met de komst van een baby. Dat betekent dat eigenlijk alles wat eerst gewoon was, nu anders is. Jullie leven moet feitelijk opnieuw ontworpen worden. Het is daarom helemaal niet gek om actief met elkaar te bespreken hoe jullie die veranderingen gaan doorvoeren in het dagelijkse leven. Wie doet wat? Wat verwacht je van elkaar? Waarin verschillen jullie van mening en waarover denken jullie hetzelfde?
Dit gesprek kan jullie helpen om conflicten te voorkomen en duidelijke afspraken te maken over de taakverdeling.

Daarnaast is het een goed idee om tijd voor jullie samen in te plannen. In het begin is het best moeilijk om je baby aan de zorg van iemand anders over te dragen, maar als ouders zijn jullie de basis waarop de rest moet draaien en dus is het goed ook tijd aan jezelf en aan elkaar te besteden. Schaam je dus niet om toe te geven dat je af en toe een moment voor jezelf nodig hebt. Het maakt je zeker geen slechte ouder. En de oppas (of dat nu je ouders zijn of de buurvrouw) zal er alle begrip voor hebben; zeker als ze zelf kinderen heeft.
Pak dus nu je agenda en plan een heerlijke baby-vrije Valentijnsdate in voor jou en je lief. Geniet ervan!